طعم گیلاس

وبلاگ شخصی مرتضی فرجیان نژاد

توقیف آسمان و مهرنامه

چهارشنبه, ۲۳ اسفند ۱۳۹۱، ۰۱:۲۹ ب.ظ

پاد- تاکید سخنگوی دولت: نشریات به سمت تخصصی شدن و عمیق شدن بروند و به­جای اشاعه تفکرات اجتماعی و سیاسی چالش­برانگیز باید در راستای فرهنگ متعالی و تقویت بنیان­های اخلاقی و سیاسی جامعه گام بردارند.[1]

صبح امروز خبر توقیف دو نشریه معتبر کشور به گوشم رسید. خبری که چند روز قبل منتشر شده بود، لیکن تنها در حد یک اشاره. در این یادداشت، سعی می­کنم ابعاد این اتفاق را با توجه به نقل قول بالا از سخنگوی محترم دولت بررسی کنم. هر زمان که از توقیف یک نشریه سخن به زبان می­آید، مفهوم آزادی بیان به ذهن متبادر می­گردد که اصل 24 قانون اساسی[2] بیانگر آن است. در مورد نقایص این قانون حرفی به میان نمی­آورم و تنها به این نکته اشاره می­کنم که گزاره دوم این اصل، می­تواند از ظن هر فردی، به­گونه­ای تفسیر گردد.

به هر روی، در هر کشور و حکومتی، آزادی یکی از حقوق اولیه هر فرد است و بدیهی است که هر نوع آزادی خود نوعی محدودیت را نیز به ارمغان خواهد آورد. در کشورهای گوناگون با پدیده آزادی بیان در رسانه­ها به انواع مختلف برخورد می­شود، گاهی بعد از انتشار و گاهی قبل از آن. در کشور ما، ایران، اگر از دست مسئولین خارج نشود، معمولاً این محدودیت قبل از انتشار اِعمال می­گردد.

این بار هم، دو نشریه معتبر و غنی آسمان و مهرنامه به زیر تیغ توقیف رفتند، این­که چرا هر دو با هم و این­که به کدامین دلیل، فعلاً بر نگارنده پوشیده است و شاید در آینده­ای نزدیک روشن گردد. اما روی صحبت من نه به توقیف این دو نشریه، بل به نگاه سخنگوی دولت در باب آزادی بیان است. اینکه، یکی از اساسـی­ترین رسالت­های نشریات را عملاً ناصواب می­خوانند و با جمله­ای بایدی از همگان می­خواهد که در مسیری دلخواه نظر ایشان گام بردارند. به چالش برانگیختن انواع باورهای عمومی در جامعه و اینکه برای مخاطبین پرسش ایجاد گردد از بدیهی­ترین اهداف و وظایف یک رسانه است. رسانه­ها منتشر می­شوند تا مردم را آگاه و اصلاح نمایند. به چالش کشیدن و به چالش کشیده شدن، نه تنها لازمه رشد و آگاهی، بلکه حق هر انسان آزاد و صاحب اندیشه­ای است. تک­صدایی مدت­هاست که بی­اثر شده است و به­حق متاسفم که هنوز هم فردی از افراد مسئول مملکت نه­تنها منکر این رسالت می­شود، بلکه از همه می­خواهد که چنین نکنند و چنان کنند. و مضحک آنکه این رویه را تخصصی شدن و عمیق شدن می­دانند. اینکه، همه در تایید نظریات ایشان و همفکرانش قلم بفرسایند و بَه­بَه و چَهچَه کنند و خدای نکرده بر خلاف آراء ایشان حرف نزنند. نگارنده منکر فرهنگ متعالی این مرز و بوم نیست، بلکه بر این باور است که این تعــالی در تضارب آراست نه تک­صدایی و خودستایی. لازمه اصلاح هر امری این است که بیان شود تا مخالفان و موافقان در باب آن سخن بگویند، تا نهایتاً آنچه به حقیقت نزدیک­تر است حاصل گردد، نه آنچه که دوست داریم حقیقت باشد.

بسیار متاسف و متاثر گشتم از اینکه در تعطیلات نوروز 92، فرصتی فراهم نمی­شود تا صیقل بخشیدن به صفحه ناصاف آسمان ذهن خود را با خواندن مطالب غنی مهرنامه، تجربه کنم. به امید بازگشت هر چه زودتر این دو نشریه به آغوش طالبان علامت پرسش در برابر هر باور عمومی.

 



[1] زمان انتشار پیام از سوی پایگاه اطلاع­رسانی دولت: دوشنبه، 21 اسفند 1391، ساعت 12:07

 

[2] نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آن که مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشد. تفصیل آن راقانون معین می‌کند.

  • مرتضی فرجیان نژاد

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی